Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowe rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rogaliki możemy upiec na śniadanie,kolację lub podwieczorek.Pyszne i chrupiące.Najlepiej smakują z domową konfiturą,ja podałam z dżemem z czarnej porzeczki własnej roboty.

Domowe rogaliki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe rogaliki

 

Sposób przygotowania:

Domowe rogaliki
Masło stapiamy w garnku i studzimy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut,żeby podrosły. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Następnie do mąki dajemy sól,wyrośnięte drożdże,utarte jajka,pozostałe mleko ,stopione masło i zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę ,żeby podwoiło swoją objętości. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części,formujemy kule,każdą kulę wałkujemy osobno na stolnicy posypanej mąką.Następnie dzielimy na 6 trójkątów i formujemy rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy na około 15 minut żeby podrosły. Rogaliki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienia. Z przepisu wychodzi 12 rogalików.
Domowe rogaliki
Ciasto rozwałkować i formowanie rogaliki.
Domowe rogaliki
Uformowane rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
Domowe rogaliki
Upieczone rogaliki studzimy i podajemy z dowolnymi dodatkami.