SUPERPRZEPIS

Domowe tradycyjne pączki

  • 1
  • IwonaM
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Domowe tradycyjne pączki Więcej zdjęć (5)

Pyszne, puszyste pączki domowe.

Składniki:

Domowe tradycyjne pączki

 

Sposób przygotowania:

Domowe tradycyjne pączki
Drożdże pokruszyć. Dodać łyżkę cukru, mąki oraz szczyptę soli i zalać 0,5 szklanki letniego mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko oraz żółtka miksujemy do białości z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną oraz pozostałe letnie mleko i rum. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając małym strumieniem margarynę. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujemy mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy chwilkę, a następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na ok 1,5 cm., a następnie za pomocą szklanki wycinamy koła. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Na połowę krążków nakładamy po łyżeczce dżemu z czarnej porzeczki a następnie przykrywamy drugim pustym kawałkiem ciasta i zlepiamy. Następnie lekko formujemy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok godzinkę. Na cieście powinny powstać pęcherze. Tłuszcz rozgrzewamy, dodajemy z dwa plasterki ziemniaka i wkładamy pączki lekko nasmarowane olejem. Czekamy, aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę. Gotowe wyciągamy na ręczniki papierowe i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Domowe tradycyjne pączki
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno minimum podwoić swojom objętość.
Domowe tradycyjne pączki
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice posypaną mąką.
Domowe tradycyjne pączki
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła za pomocą szklanki
Domowe tradycyjne pączki
Gotowe zlepiamy dokładnie i lekko formujemy w dłoni.