aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Dorsz w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dorsz smażony w tradycyjnej panierce jest niezwykle soczysty w środku i lekko chrupiący z wierzchu.

Dorsz w panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz w panierce

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w panierce
Dorsza rozmrażamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą i pieprzem i zostawiamy go na 30 minut. W misce roztrzepujemy jajko. W drugiej przygotowujemy mąkę. W trzeciej bułkę tartą. Dorsza obtaczamy w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy naszą rybę i smażymy z obu stron na rumiano po ok. 5 minut (koniecznie pod przykryciem). Usmażonego dorsza przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy jako dodatek np. do ziemniaków z surówką z kapusty kiszonej.
Dorsz w panierce
Dorsza rozmrażamy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Dorsz w panierce
Przyprawionego dorsza obtaczamy najpierw w mące.
Dorsz w panierce
Następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej.
Dorsz w panierce
Smażymy pod przykryciem - na rumiano z obu stron.