zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Drobiowe rolady ze szparagami i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To moja kolejna propozycja na wykorzystanie szparagów. Roladki są pyszne a podałam je z ryżem i ogórkiem małosolnym.

Drobiowe rolady ze szparagami i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowe rolady ze szparagami i szpinakiem

 

  • 1 pierś z kurczaka ( duża, podwójna )
  • 16 zielonych szparagów
  • 12 plastrów wędzonej polędwicy ( surowej )
  • 2 garście szpinaku
  • 2 łyżki drobno startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • chili

Sposób przygotowania:

Drobiowe rolady ze szparagami i szpinakiem
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i rozkroić na cztery płaty. Każdy z nich oprószyć solą i pieprzem. Na płatach mięsa rozłożyć szpinak. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki i szparagi ( po 4 ) ułożyć na jednym końcu mięsa i zwinąć w rolady. Potem plastry polędwicy rozłożyć wzdłuż tak aby końce na siebie nachodziły i owinąć nimi rolady a potem ułożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec rolady posypać startym serem i posypać chili. Blachę z roladami wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec je przez 30 minut. Podawać na gorąco.
Drobiowe rolady ze szparagami i szpinakiem
Etap 1 Na mięso rozłożyć szpinak a potem szparagi
Drobiowe rolady ze szparagami i szpinakiem
Etap 2 Potem zawinąć szparagi w mięso drobiowe
Drobiowe rolady ze szparagami i szpinakiem
Etap 3 Następnie zawinąc roladki w polędwicę
Drobiowe rolady ze szparagami i szpinakiem
Etap 4 Roladki upiec i podawać na gorąco