Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Drożdżowe rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne rogaliki drożdżowe z konfiturą lub słodkim dżemem. Idealne na śniadanie lub przekąskę dla dzieci do szkoły i dorosłych do pracy.

Drożdżowe rogaliki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe rogaliki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki
Drożdże rozpuścić w letnim mleku i 2 łyżeczkami cukru odstawić na 15 minut. Margarynę roztopić i ostudzić. Do mąki dodać drożdże , jajko, roztopiona margarynę i resztę cukru zagnieść ciasto rozwałkować na koło , pociąć na trójkąty i na każdy nałożyć nadzienie. Każdy zwinąć uformować w rogale i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Wyrośnięte posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piec na złoty kolor.
Drożdżowe rogaliki
Drożdże rozpuścić w letnim mleku i 2 łyżeczkami cukru odstawić na 15 minut.
Drożdżowe rogaliki
Do mąki dodać drożdże , jajko, roztopiona margarynę i resztę cukru zagnieść ciasto rozwałkować na koło , pociąć na trójkąty i na każdy nałożyć nadzienie
Drożdżowe rogaliki
Każdy zwinąć uformować w rogale i ułożyć na blaszy
Drożdżowe rogaliki
Wyrośnięte posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piec na złoty kolor.