kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Drożdżowe rogaliki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie znam nikogo kto nie lubi drożdżowych rogalików;)

Drożdżowe rogaliki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z dżemem

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z dżemem
Drożdże wkruszyć do kubka,dodać 3 łyżki ciepłego mleka,łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło,jajko i żółtka,cukier,śmietanę i wyrośnięte drożdże.Wyrabiać ręką i stopniowo dodawać ciepłe mleko.Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie kleić się do ręki.Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkować na cienki placek,wycinać jednakowe trójkąty(10x10x10).U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę dżemu, zawijamy do szczytu i formujemy rogalik. Gdy już zawiniemy wszystkie rogaliki odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce aby trochę podrosły. Pieczemy w temperaturze 180*C 15-20 minut. SMACZNEGO;)
Drożdżowe rogaliki z dżemem
gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Drożdżowe rogaliki z dżemem
wyrośnięte ciasto wałkujemy i wycinamy trójkąty,na kazdy trójkąt nakładamy łyżeczkę dżemu
Drożdżowe rogaliki z dżemem
rogaliki odstawiamy na ok godzine w ciepłe miejsce
Drożdżowe rogaliki z dżemem
drożdżowe rogaliki z lukrem i dżemem wisniowym,smacznego