Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z dżemem
Drożdże wkruszyć do kubka,dodać 3 łyżki ciepłego mleka,łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło,jajko i żółtka,cukier,śmietanę i wyrośnięte drożdże.Wyrabiać ręką i stopniowo dodawać ciepłe mleko.Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie kleić się do ręki.Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkować na cienki placek,wycinać jednakowe trójkąty(10x10x10).U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę dżemu, zawijamy do szczytu i formujemy rogalik. Gdy już zawiniemy wszystkie rogaliki odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce aby trochę podrosły. Pieczemy w temperaturze 180*C 15-20 minut. SMACZNEGO;)