sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Drożdżowiec z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, drożdżowe paszteciki podane w nieco innej formie. O bardzo delikatnym w smaku, wprost rozpływają się w ustach.

Drożdżowiec z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowiec z pieczarkami

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 jajko lub żółtko
  • około 1 łyżeczka siemienia lnianego

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z pieczarkami
Do przygotowania ciasta potrzebujemy szklanej miski lub jakiegoś żaroodpornego, wysokiego naczynia. Wsypujemy całą mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, sól oraz śmietanę (ilość zależy od rodzaju mąki). Wszystko zagniatamy a na koniec dodajemy roztopioną margarynę. Nagrzewamy piekarnik przez 2-3 minuty, wyłączamy go i umieszczamy w miskę z ciastem. Dzięki temu nie musimy długo czekać aż wyrośnie. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy około 1/3 szkl wody. Dusimy przez chwilę doprawiając solą oraz pieprzem. Zagęszczamy mąką i zaprawiamy śmietaną. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę i wakujemy na kształt owalu. Przecinamy go wzdłuż. Na środku wycinamy po dwa paski z każdej połowy ciast. Z pozostałych części wycinamy po kilka trójkątów jak na rogaliki. Okrągłą tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu i rozprowadzamy po powierzchni. Trójkąty zwijamy od szerszej strony do węższej, trzymając się równo jednego brzegu. W końcowym efekcie powinniśmy otrzymać jakby połowę rogalika. Układamy je grubszym końcem do brzegu tortownicy. Na koniec zwijamy paski w ruloniki i układamy je na środku. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem bądź samym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Z podanej ilości składników powinny wyjść dwie porcje.  
Drożdżowiec z pieczarkami
Ciasto drożdżowe wałkujemy na kształt owalu.
Drożdżowiec z pieczarkami
Nacinamy wg. wzoru i nakładamy farsz z pieczarek.
Drożdżowiec z pieczarkami
Odpowiednio zawijamy i układamy w tortownicy.
Drożdżowiec z pieczarkami
Smarujemy jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym.