domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Drożdżówki z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo delikatne, mięciutkie, po brzegi wypełnione twarogiem. Domowe drożdżówki z serem. Żadna sklepowa drożdżówka nie równa się takiej domowej!

Drożdżówki z serem

Składniki:

Drożdżówki z serem

Ciasto

LUKIER:

  • kilka łyżek gorącej wody
  • 300 g cukru pudru

NADZIENIE SEROWE:

  • 0,5 kg twarogu niemielonego
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem
Ciasto: Do małej miseczki włożyć pokruszone drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz 50 ml ciepłego mleka, zasypać 2 łyżkami mąki. Zaczyn wymieszać, tak, żeby miał konsystencję śmietany Do dużej misy przesiać mąkę, dodać rozczyn, ciepłe mleko i pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub ręcznie około 5-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Nadzienie serowe: Do miski włożyć ser, utrzeć widelcem z resztą składników. Formowanie bułeczek: Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6-8 mm (ciasto może się nieco kleić, dlatego stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo).

Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie (ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta. Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na pół (wszerz) i każda część (czyli obydwa powstałe prostokąty podzielić na 6 pasków (każdy około 3 cm szerokości). Czyli powstanie 12 małych prostokątów.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy prostokąt dwukrotnie przekręcić i ułożyć na blasze, zachowując odstępy, gdyż ciasto sporo rośnie. Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 30 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią. Wystudzone smarować lukrem.

Tagi:

jajka jajko