sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chyba już kończą się truskawki, a ja nic z nich nowego nie przygotowałam. Nadrabiam braki i zapraszam na pyszne drożdżówki z truskawkami. Truskaweczki były wyjątkowo dorodne, słodkie i aromatyczne, w sam raz do ciasta.

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Składniki:

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

na ciasto

na nadzienie:

na kruszonke

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

przygotowanie ciasta

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
z ciasta formujemy buleczki , kazda o wadze ok. 70 g.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki dwie godziny wcześniej. Obie mąki przesiewamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 15 min. Jajko i żółtko roztrzepujemy z resztą cukru. Masło topimy w garnuszku i lekko studzimy. Do miski z mąka dodajemy rozczyn z drożdży, jajka z cukrem i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto.
Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5- 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, nadajemy kształt prostokąta i składamy w kopertę w celu odgazowania. Prawy bok do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.
Ciasto dzielimy na 14 równych części. Pomocna tutaj jest waga, u mnie każdy kawałek ważył ok. 70 g.

przygotowanie buleczek do pieczenia:

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
uformowane buleczki odstawiamy na 30 minut do podrosniecia.

Formujemy bułeczki, kładziemy w pewnej odległości, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do napuszenia.

formowanie buleczek:

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Dnem szklanki obsypanym makarobimy wglebienia.

Dnem szklanki w każdej bułeczce robimy wgłębienie.

nadziewanie buleczek

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
zmielone migdaly, lub bulka tarta wsypana do srodka zapobiegnie przesiakaniu soku z truskawek w trakcie pieczenia

Do środka sypiemy pół łyżeczki zmielonych migdałów i układamy truskawki.

pieczenie

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
posypane kruszonka buleczki pieczemy w 180° , do zbrazowienia.

Brzegi bułeczek smarujemy rozmąconym jajkiem, a całość obsypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku 22-25 minut.