jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Dwukolorowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i ładnie prezentujące się muffinki

Dwukolorowe muffinki

Składniki:

Dwukolorowe muffinki

 

  • Ciasto jasne:
  • 500 g twarogu
  • 150 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru
  • 2-3 jajka
  • 1 -2 łyżki mąki
  • aromat rumowy lub arakowy
  • Ciasto ciemne:
  • 2-3 szkl mąki
  • 2-3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 szkl mleka
  • 0,5 szkl oleju

 

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe muffinki
Ciasto jasne: Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa, połączyć z cukrem,miękką margaryną, jajkami, mąką i aromatem. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto ciemne: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem, mieszając dodawać mąkę, mleko, kakao, olej, cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Na dno foremek najpierw wyłożyć trochę ciemnego ciasta, następnie trochę jasnego ciasta i jeszcze raz porcję ciemnego ciasta, pamiętając , że foremki wypełniamy do 3/4 ich wysokości.Pieczemy około 20 minut w 180°C. Gdy przestygną polewamy polewą czekoladową.