Joanna KS

Joanna KS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Dyniowe krokiety z dorszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dyniowe krokiety z dorszem - croquetas de bacalao. Portugalczycy potrafią przygotowywać dorsza na wiele sposobów i zajadać się nim bez względu na porę dnia. Ja łączę go z naszą pyszną dynią, tworząc niepowtarzalny smak:).

Dyniowe krokiety z dorszem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowe krokiety z dorszem

 

  • 1 opakowanie Dyni kostka Hortex
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g dorsza (świeżego lub rozmrożonego)
  • 10 ml zimnego mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Do panierowania: bułka tarta, 2 jajka, mąka
  • Ulubiony sos do podania

Sposób przygotowania:

Dyniowe krokiety z dorszem
Dynię (bez rozmrażania) przesmażamy na maśle, aż zmięknie. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dorsza kroimy w kostkę i łączymy z dynią, dusimy ok 5 minut. posypujemy mąką, przsmażamy chwilkę i dodajemy mleko. Masa powinna zgęstnieć. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia. Z masy formujemy podłużne krokiety, długości ok 4-5 cm, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złotorumiany kolor. Krokiety są pyszne na ciepło i na zimno z ulubionym sosem, u mnie z pikantnym sosem chili. Smacznego:)
Dyniowe krokiety z dorszem
Dyniowe krokiety z dorszem
Dyniowe krokiety z dorszem
Dyniowe krokiety z dorszem
Dyniowe krokiety z dorszem
Dyniowe krokiety z dorszem