rav700b

rav700b

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Escamoles - postrach środkowo amerykańskich mrówek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie z Meksyku. Są to jaja wielkich, czarnych mrówek, które żyją w korzeniach roślin agaw oraz maguey. Jaja mają konsystencję serka wiejskiego. Escamoles mają maślany smak z lekka orzechowa nuta.

Escamoles - postrach środkowo amerykańskich mrówek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Escamoles - postrach środkowo amerykańskich mrówek

 

  • pomarańczowy sok Hortex
  • mescal ( 250 ml )
  • 1 średnia ebula drobno posiekana c
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • zmieona kolendra
  • 3 chili serrano (zielone)
  • 1 limonka
  • 1 kg mrówczych jaj lublarw
  • 250g masła

Sposób przygotowania:

Escamoles - postrach środkowo amerykańskich mrówek
Są dwie odmiany tej potrawy i dwa różne sposoby przygotowania, w zależności od tego, co posiadamy jako składnik główny. Sposób I ( larwy mrówek): Larwy dobrze umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać olej i smażyć aż do momentu w którym larwy będą pulchne i zarumienione. Należy jednak bardzo uważać, gdyż łatwo można potrawę przypalić. Tak przygotowane larwy odsączamy z oleju na papierowym ręczniku i przesypujemy do dużego naczynia. Danie posypać solą ( lub inną ulubioną przyprawą) do smaku. Podawać z sosem chili lb czosnkowym. Udekorować bazylią. Danie wyglądem i smakiem przypomina nam dobrze znane frytki. Sok pomarańczowy Hortex wydobędzie pełnię smaku z tej przekąski. Sposób II ( escamoles z mrówczych jaj): Jaja umyć, odsączyć i usunąć pozostałe mrówki. Rozgrzać masło na patelni. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażyć do momentu zarumienienia. Dodać pokrojoną w wąsie paski paprykę, smażymy 2 minuty. Najważniejsza część - dorzucić jajka mrówek. Smażyć 3 minuty. Całość skropić sokiem wyciśniętym z połowy limonki i smażyć jeszcze przez ok 3 minuty. Flambirować za pomocą mescalu. Podawać obowiązkowo z szklanką pomarańczowego soku Hortex.  Po za sokiem najlepiej podawać z białym pieczywem oraz świeżą kolendrą w towarzystwie sosu chili. Najlepiej nadaje się na śniadanie ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. SMACZNEGO!! :)
Escamoles - postrach środkowo amerykańskich mrówek
na sórowo
Escamoles - postrach środkowo amerykańskich mrówek
Dwa sposoby przygotowania
Escamoles - postrach środkowo amerykańskich mrówek
tuż przed dodaniem głównego składnika