Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Książka Kucharska: Uszka - na Wigilię i nie tylko

Farsz z grzybów suszonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczny farsz do wigilijnych pierogów lub krokiecików, bądź też wigilijnych uszek.

Farsz z grzybów suszonych

Składniki:

Farsz z grzybów suszonych

 

 

Sposób przygotowania:

Farsz z grzybów suszonych
Grzyby dokładnie płuczemy w ość dużej ilości letniej wody. Jeśli zachodzi potrzeba - grzyby płuczemy kilkakrotnie,by pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń. Czyste grzyby zalewamy zimną wodą, stawiamy na małym ogniu i pilnujemy,by gdy zaczną wrzeć, woda się wzburzy i na powierzchni zbierze się brunatna piana, którą zbieramy łyżką cedzakową, by nie zalało nam kuchenki. Dalej gotujemy grzyby do miękkości, co trwa mniej więcej 60 minut.



Gdy grzyby są miękkie, odcedzamy je dokładnie, a w przestudzonym wywarze grzybowymnamaczamy pokrojoną na ćwiartki kajzerkę. Podczas gotowania grzybów obieramy cebule, kroimy ją w kostkę i lekko (na jasnozłoty kolor) rumienimy na oleju. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy grzyby i namoczoną kajzerkę i jeśli masa jest rzadka dosypujemy (do maszynki) w miarę potrzeby tartą bułkę. Zmieloną masę przekładamy na patelnię z przesmażoną cebulą,doprawiamy do smaku solą, pieprzem imieszamy masę dokładnie. Jeśli masa jeszcze jest rzadka, stawiamy patelnię na maleńkim gazie i odparowujemy płyn z farszu, ciągle go mieszając aby nam się nie przypalił lub nie przywarł do dna patelni. Gotowy farsz przekładamy do szklanej lub emaliowanej miski. Taki farsz przyda nam się do wykwintnych naleśników, krokietów, pasztecików, a także do uszek

Tagi:

tarta grzyby