Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Fasolka czerwona w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie to można przygotować z fasolki ugotowanej w domu.

Fasolka czerwona w sosie pomidorowym

Składniki:

Fasolka czerwona w sosie pomidorowym

 

  • 1/2 kg fasolki czerwonej z puszki
  • 1 cebula
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 25 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 szkl przecieru z pomidorów
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki smalcu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolka czerwona w sosie pomidorowym
Cebulę obrać i pokroić krążki, kiełbasę w plasterki a boczek w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać smalec, wsypać pokrojoną cebulę, boczek i kiełbasę, smażyć aż cebula nabierze złocistego koloru. Następnie dodać przecier pomidorowy, ketchup, odrobinę pieprzu, cukru, wymieszać i gotować przez 10 minut. Do sosu dodać odsączoną z zalewy fasolkę, dokładnie wymieszać i gotować kilka minut, przyprawić do smaku. Podawać z pieczywem.