madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedno z najbardziej popularnych dań w naszej rodzimej kuchni. Czasami zmienia się tylko rodzaj okrasy lub przypraw.

Fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Opłukaną fasolę zalewamy wodą i zostawiamy najlepiej na noc. Następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem soli i gałązek tymianku , a także ziela angielskiego oraz liści laurowych.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a także kiełbasę. Na rozgrzanym oleju rumienimy pokrojoną kiełbasę a następnie dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę. Do ugotowanej fasoli dodajemy kiełbasę z cebulą oraz koncentrat pomidorowy i mieszamy. Doprawiamy do smaku majerankiem , solą oraz pieprzem.
Fasolka po bretońsku
Fasolę gotujemy z dodatkiem soli i gałązek tymianku
Fasolka po bretońsku
Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę
Fasolka po bretońsku
Białą cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę
Fasolka po bretońsku
Pokrojoną kiełbasę rumienimy na rozgrzanym oleju