2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Fasolowe pierogi z boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi z fasolą z dodatkiem boczku to propozycja na solidny i pożywny jesienny obiad, są bardzo smaczne!

Fasolowe pierogi z boczkiem

Składniki:

Fasolowe pierogi z boczkiem

 

 

  • Farsz:
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • Pęczek świeżego koperku
  • 3 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolowe pierogi z boczkiem

ETAP 1:

Fasolowe pierogi z boczkiem
foslę trzeba namoczyć następnie ugotować

Fasolę namoczyć w zimnej wodzie, następnego dnia ugotować do miękkości. Zimną skręcić przez maszynkę do mięsa.

ETAP 2:

Fasolowe pierogi z boczkiem
boczek podlewamy oliwą smażymy na patelni

Boczek drobno posiekać, wrzucić na suchą patelnię , podlać oliwą smażyć 5 minut.

ETAP 3:

Fasolowe pierogi z boczkiem
do podduszonego boczku dodajemy cebulę szklimy

Po chwili do boczku dodajemy posiekaną cebulę, dusimy do miękkości.

ETAP 4:

Fasolowe pierogi z boczkiem
do fasolki dodajemy resztę składników mieszamy

Gdy boczek z cebulą będzie już miękki z patelni dodajemy do zmielonej fasoli, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, farsz wyrabiamy.

ETAP 5:

Fasolowe pierogi z boczkiem
gotowe pierożki gotujemy w osolonym wrzątku

Z podanych w przepisie składników zagniatamy elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółeczka nakładamy farsz, zlepiamy brzegi, gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy gorące z okrasą .