Sposób przygotowania:
Pierogi z pieczarkami i jajkiem
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać surowe jajko, ciepłą wodę i zagnieść ciasto na pierogi. Farsz: boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, połowę odłożyć. Do pozostałego usmażonego boczku dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać utarte na grubej tarce pieczarki, wymieszać i smażyć ok 10 min, lekko przestudzić, wsypać pokrojone w drobną kostkę jajka na twardo, posiekany szczypior z cebulki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, łyżeczką nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 5 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową. Polać pozostałym smażonym boczkiem.