Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Feijoada completa wg Anny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Feijoada to narodowe danie w Brazylii. Bardzo ostry gulasz na bazie różnych rodzajów mięs i czerwonej lub czarnej fasoli. Bardzo aromatyczny, na długo pozostawia uczucie sytości.

Feijoada completa wg Anny

Składniki:

Feijoada completa wg Anny

 

  • 30 dag wołowiny
  • 20 dag karkówki wieprzowej
  • 10 dag kabanosów
  • 20 dag boczku
  • 2 czerwone cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • duża papryka czerwona
  • szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej)
  • 2 papryczki chilli
  • puszka czerwonej fasoli
  • sól czosnkowa
  • przyprawa do wołowiny
  • pieprz kajeński
  • ostra i słodka papryka
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:

Feijoada completa wg Anny
Karkówkę i wołowinę ugotować po czym pokroić w małą kostkę. Pokroić w kostkę boczek, paprykę i cebulę, czosnek posiekać w cieniutkie plasterki, a kabanosy pokroić w małe kawałki. Wrzucić boczek do garnka i wytopić tłuszcz na bardzo małym ogniu. Po 5 minutach zwiększyć ogień, dodać oliwę z masłem. Gdy tłuszcze się połączą dodać paprykę, cebulę, czosnek, kabanosy oraz posiekane bardzo drobno papryczki (bez pestek) i warzywa z mieszanki Hortexu. Podsmażyć przez parę minut, po czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić, by gulasz był bardzo ostry, dodać fasolę osączoną z zalewy i gotować do miękkości. Podawać posypany poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką.