Gosia

Gosia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Filet drobiowy w panierce drobiowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ser dodany do panierki odmienia smak potrawy

Filet drobiowy w panierce drobiowej

Składniki:

Filet drobiowy w panierce drobiowej

 

  • 4 filety drobiowe
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • Panierka:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki startego sera (może być gouda, najlepiej smakuje parmezan)
  • 4 łyżki tłuszczu do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filet drobiowy w panierce drobiowej
Filety opłukać pod zimną wodą, obczynić i starannie osuszyć. Lekko zbić dłonią, natrzeć solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Przygotować 3 głębokie talerze. Do pierwszego talerza wsypać mąkę. Do drugiego wbić jaja wraz z mlekiem i lekko posolić.W trzecim wymieszać bułkę tartą z serem. Filety obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajku i lekko osączyć. Następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej z serem i uklepać dociskając panierkę do mięsa. Smażyć na średnim ogniu na złotobrązowy kolor. Można podać z ziemniakami przybranymi koperkiem i sałatką z pomidorów.