jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Filety z karmazyna z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

filety z karmazyna z brukselką, danie polecane na obiad

Filety z karmazyna z brukselką

Składniki:

Filety z karmazyna z brukselką

 

Sposób przygotowania:

Filety z karmazyna z brukselką
Brukselkę, oczyścić, opłukać, podzielic na połówki. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Zagotować w dwóch rondlach osoloną wodę.
do jednego włożyć brukselkę, do drugiego ziemniaki, gotować 20 minut na średnim ogniu. Filety z karmazyna pokroić na duże kawałki, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Kawałki ryby kolejno obtaczać w mące, w rozmąconym jajku, w tartej bułce. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim filety z karmazyna z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, smażyć jeszcze 10-12 minut na małym ogniu. Brukselkę i ziemniaki odcedzić. brukselke dobrze osączyć na sitku. Tłuszcz stopić na patelni, krótko zeszklić posiekaną cebulkę, mieszać. Dodać brukselkę, smażyć jeszcze kilka minut. Wlać śmietanę, dokładnie wymieszać. na końcu wsypać tymianek. Wszystkie składniki smażyć jeszcze 3 minuty na małym ogniu. Ponownie przyprawić do smaku solą. Na duży podgrzany półmisek przełożyć brukselkę i panierowane filety z karmazyna. Gotowe danie udekorować plasterkami cytryny. Podawać z ziemniakami bezpośrednio po przyrządzeniu.