Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filety z mintaja w sezamowej panierce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Filet w panierce z sezamu jest smaczny i chrupiący.

Filety z mintaja w sezamowej panierce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filety z mintaja w sezamowej panierce

 

  • 1/2 kg filetów z mintaja
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczyptę imbiru mielonego
  • 1/3 łyżeczki przyprawy kucharek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 szkl sezamu
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filety z mintaja w sezamowej panierce
Filety rozmrozić, umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić na porcje. Skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Oprószyć solą i pieprzem. Jajka wybić do miseczki dodać przyprawę kucharek, mielony imbir mąkę i dokładnie wymieszać widelcem. Przygotowaną rybę zanurzyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w sezamie. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać z ziemniakami i surówką.
Filety z mintaja w sezamowej panierce
Umyte i osuszone filety z ryby przyprawić
Filety z mintaja w sezamowej panierce
Przygotowane filety panierować w jajku i w sezamie