Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Gołąbki w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołąbki w sosie pieczarkowym sa równie pyszne jak te w wydaniu klasycznym, czyli w sosie pomidorowym. warto zrobić dla odmiany właśnie takie, ja ja.

Gołąbki w sosie pieczarkowym

Składniki:

Gołąbki w sosie pieczarkowym

 

  • 500g mięsa mielonej szynki wieprzowej
  • 1 torebka ryżu parboiled
  • 10 dużych liści młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dużych pieczarek
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • odrobina przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • masło

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pieczarkowym
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, startą cebulę i przyprawy. W dużym garnku gotujemy liście kapusty. Kiedy ostygną, każdy nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Układamy je ciasno na spodzie dużego garnka, można na liściach kapusty, wtedy nie przywrą do spodu. Na patelni należy roztopić niewielką ilość masła i podsmażyć na nim pieczarki. Podsmażone pieczarki zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dusimy kilka minut, po czym dolewamy śmietanę, stale mieszając. Zagotowujemy i tak powstałym sosem zalewamy gołąbki. Całość ma się dusić około godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby, podlewamy wodą, gołąbki mają być zakryte. Gdy będą już gotowe, wyjmujemy je na talerz, a sos zagęszczamy 2 łyzkami mąki pszennej wymieszanymi z zimną wodą. Zagotowujemy ponownie. Gołąbki podajemy polane sosem, np w towarzystwie ziemniaków.