andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Gołabki z pieczarkami w sosie pomidorowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gołąbki z farszem pieczarkowym , ulubione danie moje i reszty rodzinki!

Gołabki z pieczarkami w sosie pomidorowy

Składniki:

Gołabki z pieczarkami w sosie pomidorowy

 

  • 1kg mięsa mielonego (najlepiej własnoręcznie zmielić)
  • 1 duża kapusta
  • 1/2 kg. pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 2 torebki ryżu
  • natka pietruszki
  • koncentrat pomidorowy(w sezonie świeże pomidorki)
  • 4 grzybki suszone
  • 4 listki laurowe
  • 2 ziela angielski
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • papryka słodka
  • ćwiartka masła
  • 1 jajko
  • olej do podsmażenia cebulki i pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Gołabki z pieczarkami w sosie pomidorowy
Ryż ugotować i ostudzić.Z kapusty wyciąć głąb, i włożyć ja do osolonej wrzącej wody,chwilę pogotować i przy pomocy 2 widelców zdejmować liście z kapusty,położyć je na desce do ostudzenia,następnie z liści ściąć nozem grube nerwy.Gdy to juz mamy zrobione ,przygotowujemy farsz do naszych gołąbków.Cebulę obieramy ,kroimy w półpiórka, podsmażamy chwilę na oleje, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, smazymy do chwili odparowania wody,dosmaczamy vegetą i słodką papryką. Do uprzednio zmielonego mięsa( mielimy 3-4 razy,) dodajemy ostudzony ryż ,farsz z cebuli i pieczarek,posiekana natkę pietruszki,wbijamy 1 jajko i doprawiamy do smaku solą pieprzem ,vegetą i słodką papryką.Mieszamy wszystko i wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę.Formujemy z mięsa kotleciki nakładamy na kapustę i zawijamy. W duzym garnku rozgrzewamy masło na nie układamy 3-4 liście zdjęte z wierzchu kapusty, na nich układamy ściśle gołąbki , zalewamy wrzątkiem tak żeby gołabki były przykryte,dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Gotujemy około3 godzin na mniejszym ogniu.Pod koniec gotowania doprawiamy sos do smaku vegetą, słodką papryką i pieprzem .Ja dodaję jeszcze 2 kostki rosołowe ,ale to juz wg. uznania. SMACZNEGO