Sposób przygotowania:
Gołabki z pieczarkami w sosie pomidorowy
Ryż ugotować i ostudzić.Z kapusty wyciąć głąb, i włożyć ja do osolonej wrzącej wody,chwilę pogotować i przy pomocy 2 widelców zdejmować liście z kapusty,położyć je na desce do ostudzenia,następnie z liści ściąć nozem grube nerwy.Gdy to juz mamy zrobione ,przygotowujemy farsz do naszych gołąbków.Cebulę obieramy ,kroimy w półpiórka, podsmażamy chwilę na oleje, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, smazymy do chwili odparowania wody,dosmaczamy vegetą i słodką papryką. Do uprzednio zmielonego mięsa( mielimy 3-4 razy,) dodajemy ostudzony ryż ,farsz z cebuli i pieczarek,posiekana natkę pietruszki,wbijamy 1 jajko i doprawiamy do smaku solą pieprzem ,vegetą i słodką papryką.Mieszamy wszystko i wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę.Formujemy z mięsa kotleciki nakładamy na kapustę i zawijamy. W duzym garnku rozgrzewamy masło na nie układamy 3-4 liście zdjęte z wierzchu kapusty, na nich układamy ściśle gołąbki , zalewamy wrzątkiem tak żeby gołabki były przykryte,dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Gotujemy około3 godzin na mniejszym ogniu.Pod koniec gotowania doprawiamy sos do smaku vegetą, słodką papryką i pieprzem .Ja dodaję jeszcze 2 kostki rosołowe ,ale to juz wg. uznania. SMACZNEGO
Anula
luna