goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Gołąbki z sosem cygańskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołąbki można podać solo przesiąknięte sosem pomidorowy-cygańskim, lub z sosem np. pieczarkowym.

Gołąbki z sosem cygańskim   Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z sosem cygańskim

 

  • kapusta 1 sztuka
  • ryż 3 szklanki
  • mięso mielone 80 dag
  • cebula 3 sztuki
  • pieczarki 1/2 kg
  • wegeta 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • sos cygański 1 słoik

Sposób przygotowania:

Gołąbki z sosem cygańskim
Ryż gotujemy na minimalnym ogniu z przyprawami. Cebulę siekamy, podsmażamy na tłuszczu, następnie dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy. W/w podsmażone składniki dodajemy do ryżu. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Ze sparzonej kapusty delikatnie zdejmujemy liście i w nie zawijamy farsz, ciasno układamy gołąbki w naczyniu do zapiekania nasmarowanym tłuszczem i wyścielonym liśćmi kapusty. Wierzch polewamy sosem cygańskim. Zapiekamy w piekarniku około 1 godzinę w 190 stopniach. Gołąbki można podać solo przesiąknięte sosem pomidorowy-cygańskim, lub z sosem np. pieczarkowym.
Gołąbki z sosem cygańskim
Składniki farszu dokładnie mieszamy, doprawiamy
Gołąbki z sosem cygańskim
Wierzch gołąbków polewamy sosem cygańskim.