Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Goloneczki żurawinowe z Garnka rzym.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Z konieczności takie maluszki ( chudziaczki

Goloneczki żurawinowe z Garnka rzym.

Składniki:

Goloneczki żurawinowe z Garnka rzym.

 

  • 2 małe golonki
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 2 jabłka
  • suszona żurawina ( tyle ile wejdzie do wydrążonych jabłek )
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 łyżeczki cukru brązowego ( trzcinowego )
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Goloneczki żurawinowe z Garnka rzym.
Zrobić marynatę z konfitury żurawinowej , 2 łyżek oleju , sosu sojowego , majeranku, pieprzu .Natrzeć golonki. Ułożyć w zamykanym pojemniku . Zalać resztą marynaty z zostawić przykryte w lodówce przez noc .
Moczyć Garnek rzymski przez 15 minut .W tym czasie obetrzeć golonki z marynaty i obsmażyć na gorącym oleju na rumiano. Przełożyć do wyjętego z wody Garnka . Na patelnię wlać ½ szklanki wody i zagotować .Wlać do golonek. Dodać marynatę i pokrojoną w ,, piórka „ cebulę „ .Przykryć Garnek. Wstawić do zimnego piekarnika . Ustawić temperaturę na 100 C .Potem podkręcić na 180 C , a na końcu na 220 C . Piec 1,5 godziny .
Jabłka wydrążyć . Nałożyć do środka suszonej żurawiny , posypać cukrem , nakłuć kilka razy by w czasie pieczenia nie pękły .Dołożyć do golonki i piec jeszcze 15 minut.
Wyjąć golonki i jabłka .Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką (