Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Golonka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Golonki oczyścić z resztek włosia (najlepiej opalić nad płomieniem), umyć,

Golonka wieprzowa

Składniki:

Golonka wieprzowa

Sposób przygotowania:

Golonka wieprzowa

Golonki oczyścić z resztek włosia (najlepiej opalić nad płomieniem), umyć, wykrajać pieczęcie i natrzeć czosnkiem. Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 2 godz. dodać oczyszczone i umyte warzywa, cebulę, listki laurowe, pieprz i estragon. Ugotować do miękkości (warzywa wykorzystać do sałatki, na wywarze przyrządzić barszcz, żurek lub zupę ogórkową). Miękkie golonki przekrajać wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Podawać z ziemniakami lub puree z grochu oraz z sałatką z ogórków kwaszonych. Koniecznym dodatkiem do gotowanej golonki jest chrzan przyrządzony z cytryną lub musztardą. Golonkę można również podawać z zimnym sosem chrzanowym.