edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 982]

Grillowane pieczarki faszerowane kaszą

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Grillowane pieczarki faszerowane kaszą i innymi pysznościami, doskonała, niskokaloryczna przekąska dla osób na diecie :)

Grillowane pieczarki faszerowane kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane pieczarki faszerowane kaszą

 

  • 70 dag dużych pieczarek – u mnie 9 sztuk
  • łyżeczka sklarowanego masła
  • mała cebula
  • sól
  • 1 szklanka ugotowanej grubej kaszy jęczmiennej perłowej
  • 5 dag białej papryki
  • 6 dag mozzarelli z zalewy
  • 3 duże zielone oliwki
  • pieprz
  • tymianek suszony
  • odrobina oleju do posmarowania rusztu
  • do podania pomidor i natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Grillowane pieczarki faszerowane kaszą
Pieczarki oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Oderwałam ogonki i pokroiłam je w drobniutką kostkę. Cebulę obrałam i również drobno pokroiłam, zeszkliłam ją na rozgrzanym maśle, po czym dodałam pokrojone ogonki. Posoliłam do smaku i smażyłam do odparowania sosu. Grill rozgrzałam nastawiając maksymalną moc. Paprykę umyłam, osuszyłam, usunęłam gniazdo nasienne i pestki, drobno ją pokroiłam. W równie małą kostkę pokroiłam osączoną z zalewy mozzarellę. Ugotowaną kaszę wsypałam do miski, dodałam podsmażone i lekko wystudzone pieczarki z cebulą, paprykę, mozzarellę, tymianek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszałam. Farszem napełniłam kapelusze pieczarek, na wierzchu ułożyłam plasterki oliwek. Pieczarki położyłam na rozgrzanym grillu i przykryłam je folią aluminiową błyszczącą stroną do środka. Piekłam około 20 minut. Podałam z pomidorem i natką pietruszki.
Grillowane pieczarki faszerowane kaszą
Pieczarki oczyściłam opłukałam i usunęłam z nich ogonki.
Grillowane pieczarki faszerowane kaszą
Składniki farszu dokładnie wymieszałam w miseczce.
Grillowane pieczarki faszerowane kaszą
Farszem napełniłam przygotowane pieczarki.
Grillowane pieczarki faszerowane kaszą
Grzyby upiekłam na rozgrzanym grillu i podałam je na gorąco.