Strona główna Gulasz Babci Grazyny

Gulasz Babci Grazyny

Gulasze « poprzedni | następny »
Odjazdowa Babcia offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 24
zdjęcia: 1 z 1
Gulasz Babci Grazyny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Smakowity obiad na cztery osoby


trudność: średne
czas:

Gulasz Babci Grazyny - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg miesa (wieprzowina, cielecina, wolowina, kurczak)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka swieza
  • 3 galazki selera naciowego
  • 1/4 kostki masla
  • 1/4 szkl maki
  • 1 kostka bulionu grzybowego Kucharka
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • na czubku lyzki tartej galki muszkatolowej
  • 1 lyzeczka herbaciana Grazyny esencji kreolskiej
  • 2 szkl wody

Gulasz Babci Grazyny - PRZYGOTOWANIE:

Maslo rozgrzac na patelni.
Pokrojone w drobna kostke mieso obtoczyc dokladnie w mace i wylozyc na patelnie, posypac maka jezeli pozostala.
Smazyc na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu az mieso nabieze zlotego koloru.
W miedzyczasie zagotowac w rondlu wode z listkami laurowymi i zielem angielskim, zmniejszyc ogien, dolozyc kostke bulionowa, galke muszkatolowa i esencje kreolska.
Usmazone mieso przelozyc do rondelka, przykryc i dusic na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu.
Na ta sama patelnie (jezeli trzeba dolozyc troszke masla)obsmazyc marchewke, seler i cebulke do zeszklenia na koniec dolozyc papryke i smazyc jeszcze przez krotka chwile (zeby papryka nie zmiekla).
Przelozyc wszystko do rondelka z miesem i dusic jeszcze przez krotka chwile mieszajac od czasu do czasu.
Podawac z ziemniakmi lub makaronem (ja uwielbiam Orzo - makaron o wygladzie ryzu) oraz surowkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz Babci Grazyny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gulasze
Drobiowy gulasz z dynią Gulasz z wątróbki drobiowej Leczo z kiełbasą
Gulasz z żołądków drobiowych z dynią i brokułem Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą  Drobiowy gulasz z dynią i fasolką
Dynia z kiełbasą Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice Dyniowy gulasz z karkówką
Gulasz z grzybami Placuszki ziemniaczane po węgiersku z dynią Kurczak w papryce

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane