Strona główna Gulasz Babci Grazyny

Gulasz Babci Grazyny

Gulasze « poprzedni | następny »
Odjazdowa Babcia - Przepis na: Gulasz Babci Grazyny offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 24
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gulasz Babci Grazyny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Smakowity obiad na cztery osoby


trudność: średne
czas:

Gulasz Babci Grazyny - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg miesa (wieprzowina, cielecina, wolowina, kurczak)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka swieza
  • 3 galazki selera naciowego
  • 1/4 kostki masla
  • 1/4 szkl maki
  • 1 kostka bulionu grzybowego Kucharka
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • na czubku lyzki tartej galki muszkatolowej
  • 1 lyzeczka herbaciana Grazyny esencji kreolskiej
  • 2 szkl wody

Gulasz Babci Grazyny - PRZYGOTOWANIE:

Maslo rozgrzac na patelni.
Pokrojone w drobna kostke mieso obtoczyc dokladnie w mace i wylozyc na patelnie, posypac maka jezeli pozostala.
Smazyc na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu az mieso nabieze zlotego koloru.
W miedzyczasie zagotowac w rondlu wode z listkami laurowymi i zielem angielskim, zmniejszyc ogien, dolozyc kostke bulionowa, galke muszkatolowa i esencje kreolska.
Usmazone mieso przelozyc do rondelka, przykryc i dusic na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu.
Na ta sama patelnie (jezeli trzeba dolozyc troszke masla)obsmazyc marchewke, seler i cebulke do zeszklenia na koniec dolozyc papryke i smazyc jeszcze przez krotka chwile (zeby papryka nie zmiekla).
Przelozyc wszystko do rondelka z miesem i dusic jeszcze przez krotka chwile mieszajac od czasu do czasu.
Podawac z ziemniakmi lub makaronem (ja uwielbiam Orzo - makaron o wygladzie ryzu) oraz surowkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz Babci Grazyny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gulasze
Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą  Drobiowy gulasz z dynią i fasolką Dynia z kiełbasą
Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice Dyniowy gulasz z karkówką Gulasz z grzybami
Placuszki ziemniaczane po węgiersku z dynią Kurczak w papryce Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem
Gulasz z kiełbasą i teriyaki Wątróbki z kurczaka z pieczarkami Potrawka z kurczaka, grzybów i dyni

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane