Strona główna Gulasz Babci Grazyny

Gulasz Babci Grazyny

Gulasze « poprzedni | następny »
Odjazdowa Babcia - Przepis na: Gulasz Babci Grazyny offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 24
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gulasz Babci Grazyny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Smakowity obiad na cztery osoby


trudność: średne
czas:

Gulasz Babci Grazyny - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg miesa (wieprzowina, cielecina, wolowina, kurczak)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka swieza
  • 3 galazki selera naciowego
  • 1/4 kostki masla
  • 1/4 szkl maki
  • 1 kostka bulionu grzybowego Kucharka
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • na czubku lyzki tartej galki muszkatolowej
  • 1 lyzeczka herbaciana Grazyny esencji kreolskiej
  • 2 szkl wody

Gulasz Babci Grazyny - PRZYGOTOWANIE:

Maslo rozgrzac na patelni.
Pokrojone w drobna kostke mieso obtoczyc dokladnie w mace i wylozyc na patelnie, posypac maka jezeli pozostala.
Smazyc na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu az mieso nabieze zlotego koloru.
W miedzyczasie zagotowac w rondlu wode z listkami laurowymi i zielem angielskim, zmniejszyc ogien, dolozyc kostke bulionowa, galke muszkatolowa i esencje kreolska.
Usmazone mieso przelozyc do rondelka, przykryc i dusic na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu.
Na ta sama patelnie (jezeli trzeba dolozyc troszke masla)obsmazyc marchewke, seler i cebulke do zeszklenia na koniec dolozyc papryke i smazyc jeszcze przez krotka chwile (zeby papryka nie zmiekla).
Przelozyc wszystko do rondelka z miesem i dusic jeszcze przez krotka chwile mieszajac od czasu do czasu.
Podawac z ziemniakmi lub makaronem (ja uwielbiam Orzo - makaron o wygladzie ryzu) oraz surowkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz Babci Grazyny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gulasze
Placek ziemniaczany z gulaszem Gulasz z kluseczkami Leczo z pulpetami  i suszonymi jabłkami
Gulasz z pieczarkami i papryką Chrupiące placuszki z gulaszem Gulasz  z oliwkami
Gulasz mięsno - warzywny Leczo wg Zub3r'a Kurczak z cukinią i pomidorkami koktajlowymi
Gulasz warzywny z wędliną Leczo z kalarepką i parówkami Moje kolorowe leczo

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane