Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Gulasz wieprzowy z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dwa w jednym: mięso i warzywa.

Gulasz wieprzowy z młodą kapustą

Składniki:

Gulasz wieprzowy z młodą kapustą

 

  • Mięso wieprzowe szynka- 1kg,
  • kapusta młoda- 1 szt,
  • smalec- 2 łyżki,
  • cebula- 2 szt,
  • liść laurowy- 2 szt,
  • ziele angielskie- 3 kulki,
  • mąka pszenna- 2 łyżki,
  • koperek zielony- 1/2 pęczka,
  • przyprawa do gulaszu- 1 łyżka,
  • sól- do smaku, pieprz czarny mielony do smaku.

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z młodą kapustą
 Typowa potrawa jednogarnkowa- prosta i smaczna. Mięso umyć i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na smalcu w rondlu lekko zrumienić cebulę a potem obsmażyć mięso. Podlać wodą. Dodać ziele angielskie liście laurowe oraz przyprawę do gulaszu i dusić około 30 minut. Kapustę poszatkować i dodać do podduszonego mięsa. Doprawić solą, pieprzem i dusić do miękkości. Na koniec zagęścić mąką rozrobioną w wodzie i wsypać koperek.Można zrobić zasmażkę ale wtedy jest bardziej tłuste. Dusić jeszcze jakieś 4/5 minut i gotowe. Można podawać z kaszą jęczmienna, ziemniakami lub tylko pieczywem.