Humus

fabkajafab - Przepis na: Humus offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 27
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Humus
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Domowy przepis na Humus - doskonaly do dan z grilla, pidy, warzyw ...


trudność: średne
czas:

Humus - SKŁADNIKI:

  • 125g suchej ciecierzycy
  • 1 cytryna - skorka i sok
  • 2 lyzki stolowe tahini - nie jestem pewna czy to juz jest w polsce
  • 2 zabki czosnku
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • sol

Humus - PRZYGOTOWANIE:

Namocz ciecierzyce w wodzie przez noc, odsaczyc wode i wsypac do garnka zalac woda i doprowadzic do wrzenia. Gotowac przez ok 60 min - a tak wlasciwie to zalezy czy jest juz miekka).
!!!NIE DODAWAJ SOLI DO WODY BO NIE ZMIEKNIE!!!
Gdy jest juz miekka odsaczamy z wody i odstawiamy aby wystygla. Gdy jest juz zimna wsadzamy do blendera razem z tahini, czosnkiem, otarta skorka i sokiem z cytryny i sol. Gdy skladniki sie wymieszaja dodaj oliwe z oliwek (caly czas mieszaj/mixuj). Jesli jest zbyt malo wyraziste w smaku dodaj wiecej soli jesli jest zbyt geste odrobine przegotowaniej ale zimnej wody


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Humus (strona 1 z 1)  
marietta

marietta
offline

2010-03-20 00:03
To coś dla mnie,5 !
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-03-20 10:34
Muszę spróbować.5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia turecka
Kabak Mucveri–tureckie placki z cukinii bez jajka Pogaca z truskawkami Kebab z warzywami i mięsem
Tureckie bułeczki Humus, pasta z ciecierzycy Tureckie kofty z wołowiny
Pyszny domowy kebab  Turecki Menemen Etlie Pide - turecka pizza
Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami Kofte wg Buni ( z indyka ) Gozleme z fetą i szpinakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj