reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Indyk w jabłkach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo lubię połączenie mięs z owocami , a ten przepis to jeden z naszych ulubionych. Tym razem wykorzystałam mięso gulaszowe, ale można wykorzystać też i inne mięso.

Indyk w jabłkach

Składniki:

Indyk w jabłkach

 

  • 1 kg mięsa gulaszowego z indyka

 

 

  • 1/2 szklanki śmietanki 30 % ( można dodać 18)

 

  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej

 

  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

 

 

 

 

  • 1 łyżka majeranku.

 

  • 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa

Sposób przygotowania:

Indyk w jabłkach

marynowanie

Indyk w jabłkach
mieszamy przyprawy i oprószamy rozbite mięso

Czubrycę, czosnek, paprykę, sól i pieprz wsypujemy do miseczki , dodajemy roztarty w rękach majeranek i mieszamy

Mięso rozbijamy i obtaczamy w przygotowanych przyprawach.

Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

podsmażanie

Indyk w jabłkach
podsmażone jabłka dodajemy do mięsa i dusimy do miękkości

Po tym czasie oprószamy mąką i obsmażamy na gorącym oleju.

Obsmażone mięso przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu przesmażamy krótko jabłka, zalewamy 3/4 l wywary warzywnego lub wody.

Jabłka przekładamy na mięso, przykrywamy i dusimy do miękkości ( szybkowar 19 minut)

Uduszone mięso wyjmujemy, a jabłka wraz z sosem miksujemy na gładko.

Do sosu dodajemy śmietanę, krótko zagotowujemy i możemy podawać:)