Sposób przygotowania:
Jabłecznik z budyniem i kruszonką
Pół margaryny roztopić w rondelku, a następnie schłodzić. Tak schłodzoną wlać do reszty składników na ciasto i razem zagnieść. Osoby lubiące bardziej słodkie ciasta mogą zwiększyć ilość cukru do pełnej szklanki. Ja sypię 3/4. Tak zagniecione ciasto dzielimy: mniej więcej 3/4 wykładamy na blaszkę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą), zaś 1/4 wkładamy do zamrażalnika. Ta mniejsza część będzie służyła za kruszonkę, więc im więcej na jej zostanie, tym lepiej. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać. Możemy je pokroić na osiem części lub zetrzeć na tarce, a następnie wrzucamu do rondelka i podgotowujemy na małym ogniu, żeby doprowadzić je do w miarę gładkiej masy. Dosypujemy 2-3 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś woli więcej - proszę bardzo). Można podsypać cukrem (wg uznania, ok. 3-4 łyżeczek). Jesli jabłka puszczają zbyt dużo soku, dodajemy do nich kilka łyżeczek bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar płynu. Gdy są już mniej więcej gładką masą, wykładamy je na ciasto na blaszce i rozsmarowujemy na całości. Nastepnie przygotujemy budyń, ale jednak z mniejszą ilością mleka. Jeśli na dwa budynie przypadają nam cztery szklanki, to do ciasta przygotowujemy z 3 szklanek, żeby ciasto po ostygnięciu nie "ślizgało się". Tak przygotowany budyń kładziemy na jabłka i również rozsmarowujemy na całości. Dalej wyciągamy naszą część ciasta z zamrażalnika i ścierając je na tarce rozsypujemy na górze ciasta, tworząc kruszonkę. Pieczemy ok. 45 minut w temp 180 stopni C. Życzę smacznego!
kunia_080286
Tomo
karita
mstaniszewska87
wioleta227
Sianka
karita
Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.
karita
Oczywiście miałam na myśli "rozpuszczania", a nie "rozgniatania" ...
kaprys79
A ponieważ dbam o linię - podliczyłam...bo ciekawiło mnie niezmiernie...To przepyszne ciasto ma tylko;-) 4.200 kcal, co tam kawałeczek;-)
karita
Dobrze wiedzieć, ile ma kalorii ;) I cieszę się, że smakowało,
ja też uwielbiam to ciacho :)
Sylwiusiek
karita
Cieszę się, że smakowało. Ja też uwielbiam budyń w ciastach ;)