Strona główna Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym

Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym

Szarlotki « poprzedni | następny »
Sarenka - Przepis na: Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Ciasto kruche z budyniowym środkiem wzbogacone dodatkiem jabłek.


trudność: średne
czas:

Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym - SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna - 3 szklanki,
  • margaryna - 250g,
  • cukier - szklanka,
  • jajo,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • budyń waniliowy - 2 opakowania,
  • mleko 3,2% - 500ml,
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki,
  • jabłka - 7 średniej wielkości.

Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym - PRZYGOTOWANIE:

Miękką margarynę pokroić w kostkę. Mąkę, cukier, jajo, proszek i cukier wymieszać razem i ugnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ilości wyrobionego ciasta wyłożyć na dno dużej blachy wyłożonej papierem (ciasto najlepiej rozwałkować), pozostałe ciasto ulepić w podłużną kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Spód podpiec przez 10 minut w 180 stopniach. Jabłka obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu, Pokrojone kawałki jabłek ułożyć jeden obok drugiego na podpieczonym spodzie. Zalać połową przygotowanego, gorącego budyniu, wyłożyć ponownie warstwą jabłek i zalać drugą połową budyniu. Wierzch wyłożyć startym na dużych oczkach, schłodzonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 40-50 minut w 180 stopniach. Kroić po ostygnięciu. Przechowywać w chłodnym miejscu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2012-02-10 16:12
pycha !!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2012-02-12 19:32
Czasami też robię takie połączenie.Smakuje świetnie.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szarlotki
Ciasto z jabłkami Brzoskwiniowa szarlotka Szarlotka tradycyjna
Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście Jabłecznik z cynamonem  na kruchym cieście Szarlotka tarzańska
Tarta z jabłkami Ciasto jabłkowo orzechowe Pyszna szarlotka
Domowa szarlotka Ciasto sypane z owocami Tarta z jabłkami i śliwkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane