Strona główna Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym

Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym

Szarlotki « poprzedni | następny »
Sarenka - Przepis na: Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Ciasto kruche z budyniowym środkiem wzbogacone dodatkiem jabłek.


trudność: średne
czas:

Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym - SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna - 3 szklanki,
  • margaryna - 250g,
  • cukier - szklanka,
  • jajo,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • budyń waniliowy - 2 opakowania,
  • mleko 3,2% - 500ml,
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki,
  • jabłka - 7 średniej wielkości.

Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym - PRZYGOTOWANIE:

Miękką margarynę pokroić w kostkę. Mąkę, cukier, jajo, proszek i cukier wymieszać razem i ugnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ilości wyrobionego ciasta wyłożyć na dno dużej blachy wyłożonej papierem (ciasto najlepiej rozwałkować), pozostałe ciasto ulepić w podłużną kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Spód podpiec przez 10 minut w 180 stopniach. Jabłka obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu, Pokrojone kawałki jabłek ułożyć jeden obok drugiego na podpieczonym spodzie. Zalać połową przygotowanego, gorącego budyniu, wyłożyć ponownie warstwą jabłek i zalać drugą połową budyniu. Wierzch wyłożyć startym na dużych oczkach, schłodzonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 40-50 minut w 180 stopniach. Kroić po ostygnięciu. Przechowywać w chłodnym miejscu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2012-02-10 16:12
pycha !!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2012-02-12 19:32
Czasami też robię takie połączenie.Smakuje świetnie.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szarlotki
Szarlotka ulubiona Biszkoptowy jabłecznik Ciasto serowo-jabłkowe
Szarlotka z pianką Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką Ciasto z jabłkami
Brzoskwiniowa szarlotka Szarlotka tradycyjna Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście
Jabłecznik z cynamonem  na kruchym cieście Szarlotka tarzańska Tarta z jabłkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane