Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto kruche z budyniowym środkiem wzbogacone dodatkiem jabłek.

Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym

  • mąka pszenna - 3 szklanki,
  • margaryna - 250g,
  • cukier - szklanka,
  • jajo,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • budyń waniliowy - 2 opakowania,
  • mleko 3,2% - 500ml,
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki,
  • jabłka - 7 średniej wielkości.

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym

Miękką margarynę pokroić w kostkę. Mąkę, cukier, jajo, proszek i cukier wymieszać razem i ugnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ilości wyrobionego ciasta wyłożyć na dno dużej blachy wyłożonej papierem (ciasto najlepiej rozwałkować), pozostałe ciasto ulepić w podłużną kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Spód podpiec przez 10 minut w 180 stopniach. Jabłka obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu, Pokrojone kawałki jabłek ułożyć jeden obok drugiego na podpieczonym spodzie. Zalać połową przygotowanego, gorącego budyniu, wyłożyć ponownie warstwą jabłek i zalać drugą połową budyniu. Wierzch wyłożyć startym na dużych oczkach, schłodzonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 40-50 minut w 180 stopniach. Kroić po ostygnięciu. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca: