zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

biszkopt, owoce, bita śmietana - pycha ciasto

Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt

 

  • 1 kg jabłek
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 350 ml śmietany 30 % ( słodkiej )
  • 4 łyżki cukru
  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 1/2 szk cukru
  • 1 duży cukier waniliowy ( 16 g )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • Dodatkowo :
  • posypka kolorowa do ciast
  • cukier błyszczący

Sposób przygotowania:

Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i chwilę mieszać. Potem dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Na wolnych obrotach połączyć mąkę z jajkami. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem i wysypać bułką tartą. Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić ja do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy, wystudzić i przekroić na dwa placki. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę. Odlać 1/3 szk soku z brzoskwiń a resztę wlać na patelnie lub do rondla. Wrzucić pokrojone jabłka i smażyć je aż będą miękkie. Następnie dodać brzoskwinie i nadal chwilę smażyć. Na koniec wsypać galaretkę i mieszać masę owocową aż się rozpuści. Masę chwilkę przestudzić. Do soku dolać 3 łyżki przegotowanej wody i wymieszać. Krążki ciasta ułożyć na dwóch paterach lub talerzach i nasączyć je mieszanką soku i wody. Na każdy z nich wyłożyć połowę masy owocowej. Wyrównać lekko powierzchnię. Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ja na sztywno z cukrem. Śmietaną pokryć masę owocową według dowolnego wzoru. Na sam koniec górę ciasta posypać posypka i błyszczącym cukrem.
Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt
Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić ja do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut..
Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt
Na koniec wsypać galaretkę i mieszać masę owocową aż się rozpuści..
Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt
Na każdy z nich wyłożyć połowę masy owocowej..
Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt
Śmietaną pokryć masę owocową według dowolnego wzoru. Na sam koniec górę ciasta posypać posypka i błyszczącym cukrem.