Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Jagodzianki domowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Cała moja rodzinka uwielbia domowe jagodzianki

Jagodzianki domowe

Składniki:

Jagodzianki domowe

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki domowe
0,5 litra mleka zagotować z 2 łyżkami cukru, zestawić z ognia i wsypać 2 łyżki mąki, jednocześnie miksując. Ostudzić masę i wbić 4 jajka i dodać rozkruszone drożdże. To wszystko dokładnie wymieszać, dodać do mąki, wlać rozpuszczoną margarynę i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt tępe dodać ciepłe mleko. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować dość grube placki i wykrawać szklanką, nałożyć trochę jagód wymieszanych z cukrem i dobrze zlepiać, formując jagodzianki. Odstawić do wyrośnięcia, piec w 190 stop. Do zrumienienia.
Upieczone jagodzianki posypać cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka