Strona główna Jeleń po burgundzku

Jeleń po burgundzku

pacpaw - autor przepisu Jeleń po burgundzku offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1428
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Jeleń po burgundzku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

najlepiej do tego dania użyć wina burgundzkiego


trudność: średne
czas:

Jeleń po burgundzku - SKŁADNIKI:

  • udziec jeleni 40 dag
  • wino czerwone wytrawne 600ml
  • seler 1/3
  • marchewka 2
  • pietruszka 1
  • szczypior 2 szczypty
  • cząber 1 szczypta
  • rozmaryn szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • cukier do smaku
  • smalec 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka pszenna 2 łyżeczki

Jeleń po burgundzku - PRZYGOTOWANIE:

Udziec jelenie kroimy w kostkę. Seler kroimy w plastry, a marchewkę po połowie. Na dnie naczynia układamy warzywa. Posypujemy rozmarynem suszonym i dodajemy świeże zioła. Wkładamy pokrojone mięso oraz ząbki czosnku. Całość zalewamy winem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy samo mięso i rumienimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym. Gdy zacznie puszczać soki wsypujemy mąkę. Mieszamy po czym dodajemy wyłowione z marynaty warzywa. Zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny (jeśli mięso będzie twarde czas ten wydłużamy, a ewentualne braki w winie uzupełniamy winem bądź wodą). Gdy mięso będzie miękkie wyławiamy wszelkie warzywa. Ewentualnie redukujemy sos i doprawiamy do smaku cukrem. Tak przygotowany gulasz podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.



Komentarze do Jeleń po burgundzku  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dziczyzna
Świąteczny pasztet z dziczyzny Dzik duszony w piwie z buraczkami Chili con carne z jelenia
Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką Pasztet myśliwski Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar
Makaron z dzikim sosem Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem Pierogi z pieczoną dziczyzną
Placki ziemniaczane curry z dziczyzną Pierogi nadziewane dziczyzną Kiszka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane