Strona główna Jeleń po burgundzku

Jeleń po burgundzku

pacpaw

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1428
zdjęcia: 1 z 5
Jeleń po burgundzku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

najlepiej do tego dania użyć wina burgundzkiego


trudność: średne
czas:

Jeleń po burgundzku - SKŁADNIKI:

  • udziec jeleni 40 dag
  • wino czerwone wytrawne 600ml
  • seler 1/3
  • marchewka 2
  • pietruszka 1
  • szczypior 2 szczypty
  • cząber 1 szczypta
  • rozmaryn szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • cukier do smaku
  • smalec 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka pszenna 2 łyżeczki

Jeleń po burgundzku - PRZYGOTOWANIE:

Udziec jelenie kroimy w kostkę. Seler kroimy w plastry, a marchewkę po połowie. Na dnie naczynia układamy warzywa. Posypujemy rozmarynem suszonym i dodajemy świeże zioła. Wkładamy pokrojone mięso oraz ząbki czosnku. Całość zalewamy winem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy samo mięso i rumienimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym. Gdy zacznie puszczać soki wsypujemy mąkę. Mieszamy po czym dodajemy wyłowione z marynaty warzywa. Zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny (jeśli mięso będzie twarde czas ten wydłużamy, a ewentualne braki w winie uzupełniamy winem bądź wodą). Gdy mięso będzie miękkie wyławiamy wszelkie warzywa. Ewentualnie redukujemy sos i doprawiamy do smaku cukrem. Tak przygotowany gulasz podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jeleń po burgundzku  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dziczyzna
Bigos myśliwski Smażona wątróbka z dzika Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną
Pieczona kaczka z miodem Bażant z sosem leśnym Consomme z bażanta z kurkami
Rosół z bażanta Świąteczny pasztet z dziczyzny Dzik duszony w piwie z buraczkami
Chili con carne z jelenia Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką Pasztet myśliwski

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane