Strona główna Jeleń po burgundzku

Jeleń po burgundzku

pacpaw - Przepis na: Jeleń po burgundzku offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1428
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Jeleń po burgundzku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

najlepiej do tego dania użyć wina burgundzkiego


trudność: średne
czas:

Jeleń po burgundzku - SKŁADNIKI:

  • udziec jeleni 40 dag
  • wino czerwone wytrawne 600ml
  • seler 1/3
  • marchewka 2
  • pietruszka 1
  • szczypior 2 szczypty
  • cząber 1 szczypta
  • rozmaryn szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • cukier do smaku
  • smalec 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka pszenna 2 łyżeczki

Jeleń po burgundzku - PRZYGOTOWANIE:

Udziec jelenie kroimy w kostkę. Seler kroimy w plastry, a marchewkę po połowie. Na dnie naczynia układamy warzywa. Posypujemy rozmarynem suszonym i dodajemy świeże zioła. Wkładamy pokrojone mięso oraz ząbki czosnku. Całość zalewamy winem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy samo mięso i rumienimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym. Gdy zacznie puszczać soki wsypujemy mąkę. Mieszamy po czym dodajemy wyłowione z marynaty warzywa. Zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny (jeśli mięso będzie twarde czas ten wydłużamy, a ewentualne braki w winie uzupełniamy winem bądź wodą). Gdy mięso będzie miękkie wyławiamy wszelkie warzywa. Ewentualnie redukujemy sos i doprawiamy do smaku cukrem. Tak przygotowany gulasz podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jeleń po burgundzku  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dziczyzna
Pieczona kaczka z miodem Bażant z sosem leśnym Consomme z bażanta z kurkami
Rosół z bażanta Świąteczny pasztet z dziczyzny Dzik duszony w piwie z buraczkami
Chili con carne z jelenia Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką Pasztet myśliwski
Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar Makaron z dzikim sosem Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane