Strona główna Jeleń po burgundzku

Jeleń po burgundzku

pacpaw - Przepis na: Jeleń po burgundzku offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1428
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Jeleń po burgundzku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

najlepiej do tego dania użyć wina burgundzkiego


trudność: średne
czas:

Jeleń po burgundzku - SKŁADNIKI:

  • udziec jeleni 40 dag
  • wino czerwone wytrawne 600ml
  • seler 1/3
  • marchewka 2
  • pietruszka 1
  • szczypior 2 szczypty
  • cząber 1 szczypta
  • rozmaryn szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • cukier do smaku
  • smalec 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka pszenna 2 łyżeczki

Jeleń po burgundzku - PRZYGOTOWANIE:

Udziec jelenie kroimy w kostkę. Seler kroimy w plastry, a marchewkę po połowie. Na dnie naczynia układamy warzywa. Posypujemy rozmarynem suszonym i dodajemy świeże zioła. Wkładamy pokrojone mięso oraz ząbki czosnku. Całość zalewamy winem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy samo mięso i rumienimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym. Gdy zacznie puszczać soki wsypujemy mąkę. Mieszamy po czym dodajemy wyłowione z marynaty warzywa. Zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny (jeśli mięso będzie twarde czas ten wydłużamy, a ewentualne braki w winie uzupełniamy winem bądź wodą). Gdy mięso będzie miękkie wyławiamy wszelkie warzywa. Ewentualnie redukujemy sos i doprawiamy do smaku cukrem. Tak przygotowany gulasz podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jeleń po burgundzku  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dziczyzna
Rosół z bażanta Świąteczny pasztet z dziczyzny Dzik duszony w piwie z buraczkami
Chili con carne z jelenia Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką Pasztet myśliwski
Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar Makaron z dzikim sosem Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem
Pierogi z pieczoną dziczyzną                Placki ziemniaczane curry z dziczyzną Pierogi nadziewane dziczyzną

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj