Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jesienne gołąbki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Połączenie smaku pomidorów (sos) i papryki doceniłam już dawno. No i dodatkowy plus - pięknie wyglądają w przekroju!

Jesienne gołąbki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne gołąbki

 

  • 1 główka białej kapusty * ,
  • 1/2 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
  • 25 dag mięsa tatarowego ( wołowina)
  • 2 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 20 dag suchego )
  • 3 cebule ( pokrojone drobno )
  • 2 czerwone papryki ( średnie lub 1 bardzo duża )
  • 1 pęczek natki pietruszki ( mały lub 1/2 dużego)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek otrębów pszennych
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • majeranek do smaku
  • 1 koncentrat pomidorowy ( słoiczek 18 dag )
  • szczypta cukru
  • papryka mielona do smaku
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 litry wody

 

Sposób przygotowania:

Jesienne gołąbki


Ugotować na pół twardo ryż ( 15 minut )- odcedzić .



Cebulę usmażyć na oleju na złoto ( drobno pokrojoną ).



Umyć , osuszyć i pokroić natkę pietruszki.



Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić najpierw w paski a potem w kostkę.



Do miski włożyć : mięso, ryż , cebulę, natkę, paprykę .Wbić jajka i dobrze wymieszać.



Doprawić do smaku solą , pieprzem, maggi, maggi w płynie. Dosypać otręby -wymieszać i zostawić by farsz zgęstniał ( otręby wchłoną nadmiar wilgoci).



Włożyć do dużego garnka kapustę i zalać wodą . Doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować 5 minut. Wyjąć kapustę i ostrożnie zdąć wierzchnie sparzone największe liście . Kapustę włożyć ponownie do garnka. Trzymać we wrzącej wodzie kilka minut. Znów wyjąć kapustę i zdjąć wierzchnie liście. I tak sparzyć potrzebną ilość liści ( resztę kapusty uszatkować jak na bigos i po ostudzeniu zamrozić)**. Wodę z parzenia gołąbków zachować.



Zawijać gołąbki kładąc na środek każdego liścia porcję farszu ( jeśli liście mają zgrubienie u nasady ściąć je nożem ) . Składać liść zawijając brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.



Ułożyć na dno garnka kilka liści kapusty . Włożyć gołąbki . Zalać wodą z parzenia kapusty . Dusić 1 godzinę.



Wyjąć gołąbki z garnka . Do wywaru z gotowania dodać koncentrat i wymieszać . Zagotować. Doprawić sos do smaku papryką mieloną, cukrem, maggi ***.



Gołąbki ułożyć w sosie i dusić na małym gazie kilka minut.



*Z tej porcji powinno wyjść ok. 25- 30 sztuk gołąbków ( mnie wyszło 28 sztuk)



**Z reszty kapusty zrobić bigos, kapuśniak lub jarzynkę ( mnie zeszły wszystkie liście - drobnymi ze środka wykładałam dno garnka).



*** Sos można zabielić śmietanką i zagęścić mąką .
Jesienne gołąbki
Przygotować farsz do gołąbków i doprawić go
Jesienne gołąbki
Zawijać w sparzone liście kapusty porcje farszu
Jesienne gołąbki
Zwinięte gołąbki układać ściśle w garnku i zalać wodą z parzenia kapusty
Jesienne gołąbki
Gotowe gołąbki układać w przygotowanym sosie i chwilę dusić