beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kabaczki z baraniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Kabaczki z baraniną

Składniki:

Kabaczki z baraniną

 

  • 1 kg kabaczków

 

  • Nadzienie:
  • 30 dag baraniny,
  • cebula,
  • bułka kajzerka ,
  • tłuszcz,
  • jajo,
  • sól, pieprz,
  • 3  ząbki czosnku,
  • łyżka siekanego kopru do posypania

Sposób przygotowania:

Kabaczki z baraniną
Kabaczki obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na dwie części, wydrążyć pestki i  osolić. W każdym wydrążyć miękisz tak, aby powstały zagłębienia dla napełnienia ich farszem. Mięso zemleć razem z  zarumienioną cebulą i  namoczoną bułką. Do masy dodać jajo, doprawić solą, pieprzem i  startym czosnkiem, dodać posiekany koper i  wymieszać. Kabaczki napełnić nadzieniem, ułożyć w  rondlu lub żaroodpornym naczyniu, podlać pół szklanki wody, po czym wstawić na pół godziny do rozgrzanego piekarnika. Śmietanę wymieszać z  mąką, koncentratem pomidorowym, osolić. Kabaczki zalać sosem i  wstawić do piekarnika na ok. 10 min. Posypać koprem i  podawać z  ziemniaczkami.

Tagi:

kabaczki