mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Kaczka faszerowana z pieczonymi gruszkam

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pyszna kaczka faszerowana z pieczonymi gruszkami.

Kaczka faszerowana z pieczonymi gruszkam

Składniki:

Kaczka faszerowana z pieczonymi gruszkam

 

  • 1,5 kg kaczki
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • marchewka
  • papryczka chilli
  • słodka mielona papryka
  • pieprz
  • sól czosnkowa
  • imbir cukier
  • bazylia tymianek
  • 2 jajka
  • 10 dag sera żółtego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 kromki chleba
  • cytryna
  • jabłko
  • sok z cytryny
  • 2 gruszki
  • 200 ml wina czerwonego
  • konfitura z jarzębiny

Sposób przygotowania:

Kaczka faszerowana z pieczonymi gruszkam
Na początku kaczke luzujemy, wnętrze zaś skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy farsz- do mięsa dodajemy przyprawy, sos, jajka, namoczony i odciśnięty chleb, startą na tarce marchewkę i ser oraz posiekane chilli. Mieszamy a następnie wkładamy do kaczki. Otwór zaszywamy. Kaczkę polewamy kilkoma łyżkami wina, posypujemy papryką i obkładamy kilkoma plasterkami cytryny. Chłodzimy około 12 godzin. Wkładamy do brytfanny, wlewamy wina oraz wodę w proporcji 1:1. Usuwamy cytrynę, przykrywami plastrami jabłka( wymieniamy je , gdy zaczną się przypalać). Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze około 220 stopni , polewając sosem. Gruszki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne, wypełniamy konfiturą. Pieczemy następnie wraz z kaczką 30 minut.