bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 805]

Kaczka pieczona z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kaczka jest bardzo smaczna i soczysta. Dodatek skórki pomarańczowej i soku sprawia, że kaczka ma wspaniały aromat.

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki:

Kaczka pieczona z jabłkami

 

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów

 

 

 

  • 1,4 szklanki oleju

 

 

  • 2 łyżki majeranku

 

 

  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej

 

  • 1 łyżka płynnego miodu

 

  • Solanka do moczenia kaczki :

 

  • 2 łyżki soli na 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona z jabłkami
Umytą kaczkę włożyć do przygotowanej solanki, ilość zależy od naczynia w którym będziemy moczyć kaczkę. Moczyć ją przez całą noc. Kaczkę wyjąć z solanki, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Kaczkę natrzeć łyżką majeranku, pieprzem, skórką pomarańczową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i olejem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski, wsypać łyżkę majeranku i dodać miód.dokładnie wymieszać. Nafaszerować kaczkę jabłkami,s piąć wykałaczką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 1 godzinę pod przykryciem, piec jeszcze 1,5- 2 godziny bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.

W czasie pieczenia polewać kaczkę sokiem wyciśniętym z pomarańczy .