Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kaczka po pekińsku (Chiny)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wszystkie składniki lakieru połączyć ze sobą i wymieszać. Kaczkę ponakłuwać widelcem i posmarować lakierem...

Kaczka po pekińsku (Chiny)

Składniki:

Kaczka po pekińsku (Chiny)

 

  • młoda kaczka
  • 2 ogórki pokrojone w cienkie paski
  • 2 pączki cebuli dymki pokrojonej w pasemka

 

  • lakier:
  • cebula
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • łyżka przyprawy chińskiej
  • pieprz czarny mielony
  • łyżeczka czerwonego octu winnego

 

  • placuszki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szklanka wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju

 

  • sos:
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sherry
  • szczypta cynamonu, papryki ostrej mielonej, imbiru mielonego, czosnku granulowanego
  • przyprawa chińska
  • ocet winny czerwony

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka po pekińsku (Chiny)
Wszystkie składniki lakieru połączyć ze sobą i wymieszać. Kaczkę ponakłuwać widelcem i posmarować lakierem. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie piec ją w piekarniku nagrzanym do temparatury 200°C około półtorej godziny, często polewając sosem z pieczenia. Wszystkie składniki sosu śliwkowego połączyć. Podgrzewać stopniowo, stale mieszając, około 5 minui Ostudzić i schłodzić w lodówce. Mąkę zalać wrzątkiem. Ciasto wyrabiać pan minut, a następnie odstawić na kolejne 5 minut. Uformować wałek o średniej 6 centymetrów. Pokroić na placki. Wierzch każdego placka posmarować odrcl biną oleju. Placki składać po dwa, stykając je natłuszczonymi stronami. Każda z par rozwałkować do średnicy 15 centymetrów. Smażyć na tłuszczu na mocna rozgrzanej patelni, nie rumieniąc. Placki ostrożnie rozdzielić. Upieczoną kaczka pokroić w plasterki. Układać je po kilka na placuszkach wraz z kilkoma paskami ogórka i dymki oraz łyżeczką sosu śliwkowego. Placuszek zwinąć w rulonik.