madzialena19

madzialena19

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Karp na biało

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjnego karpia możemy podać w białym sosie.

Karp na biało

Składniki:

Karp na biało

 

  • 50 dag karpia
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • sos
  • 4 łyżki tartego chrzanu, może być też ze śliwką
  • 2 łyżki mąki, 3-4 łyżki masła
  • 4 łyżki gęstej 30% śmietany
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 jajka ugotowane
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru, sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Karp na biało
Sprawionego karpia lub filety z karpia dzielimy na porcje.Bulion robimy wedlug przepisu i gotujemy w nim porcje karpia.Gotujemy 10- 15 minut na bardzo malutkim ogniu.Ugotowanego wyciagamy i ukladamy na polmisku. Robimy sos:Bulion z 1 kostki studzimy. Robimy zasmazke z masla i maki - biala zasmazke.Do zasmazki dodajemy chrzan,sol , cukier i sok z cytryny.Zagotowac sos. Jajka drobniutko posiekac dodac do sosu i smietane, wymieszac razem dodac do smaku bialego pieprzu. Zalac karpia sosem.