Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Karp po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczna ryba pod pyszna warzywną pierzynką

Karp po grecku

Składniki:

Karp po grecku

 

  • 1 kg filetów z karpia
  • Sól i pieprz
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 4 małe marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 0,5 selera
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka cukru
  • Odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Karp po grecku
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, panierować w mące. Usmażyć na oleju na chrupiąco. Odłożyć na półmisek.Farsz: cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, przesmażyć, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości.Następnie dodać koncentrat, doprawić solą, pieprzem, cukrem i dodać soku cytryny do smaku. Zagotować. Gorącym zalewamy rybę w płaskim naczyniu. Wystudzone wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin aby smaki się przegryzły

Tagi:

karp ryba