bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Karp w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Karp w galarecie to moja ulubiona potrawa. Obowiązkowa musi być na wigilijnym stole. Przygotowany w ten sposób zdobi świąteczny stół.

Karp w galarecie

Składniki:

Karp w galarecie

 

  • 1 sprawiony karp

 

 

  • 2 listki laurowe

 

 

 

 

 

  • Dekoracja:

 

 

 

 

  • gotowana marchewka

 

  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie
Sprawionego karpia kroimy na mniejsze części, warzywa obieramy i kroimy w plasterki, jedną marchewkę zostawiamy w całości do dekoracji. zalewamy wodą, tak aby przykryła karpia i warzywa. Dodajemy listek, ziele i pieprz, doprawiamy solą i vegetą.

Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Karpia delikatnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. wywar przecedzamy .Półmisek dekorujemy plasterkami pomarańczy i cytryny, ułożyć karpia. Z marchewki wycinamy gwiazdki i dwie róże, oliwki przekrawamy na pół, dwie zostawiamy całe.

Dekorujemy półmisek marchewką oliwkami i natką pietruszki. Z przecedzonego wywaru odlewamy 1 litr i zagotowujemy ,dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

Zimną i lekko tężejącą galaretą zalewamy karpia na półmisku. Wstawiamy do lodówki aby galareta stężała.

Tagi:

ryba karp