monikoza

monikoza

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Kaszubskie pulki ze śledziem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Co piątek Kaszubi na obiad jedzą „pulki ze śledziem”, czyli po prostu ziemniaki w mundurkach ze śledziem w śmietanie z cebulą. Nawet nasza babcia, która już od dawna mieszka w Gdyni, co tydzień gotuje sobie pulki i zajada razem z dziadkiem.

Kaszubskie pulki ze śledziem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kaszubskie pulki ze śledziem

 

  • Składniki:

 

  • Na 4 porcje

 

  • 5 filetów śledziowych w zalewie solnej (Matiasy solone”),
  • 1,5 cebuli lub pęczek szczypiorku,
  • 1 opakowanie śmietany 18%,
  • 1 listek laurowy,
  • pieprz biały,
  • około 1 kg ziemniaków,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Kaszubskie pulki ze śledziem
Przygotowanie: 1. Śledzie wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odkładamy na 10 minut. Jeśli śledzie są bardzo słone, przytrzymaj je nawet około 20 – 30 minut. 2. Wylewamy wodę, odcedzamy i ponownie zalewamy wodą na następne około 10 minut. 3. Kroimy cebulę w pióra, jeżeli używamy szczypiorku kroimy nie za drobno. 4. Śledzie odcedzamy, lekko osuszamy. 5. Kroimy w dzwonki o szerokości ok. 1,5 – 2 cm (max). 6. Do miski wkładamy pokrojone śledzie, cebulę, wlewamy śmietanę. Przyprawiamy pieprzem i dodajemy listek laurowy. 7. Wszystko dokładni mieszamy i odstawiamy na około 2 h w temperaturze pokojowej. 8. Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, doprawiamy solą i gotujemy do miękkości. 9. Podajemy śledzie w towarzystwie kartofli w mundurkach. Smacznego!
Kaszubskie pulki ze śledziem