jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kieszonki schabowe z jabłkiem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Schab nadziany farszem mięsnym z kwaśnym jabłkiem i żurawiną polecam jako pyszna odmiana tradycyjnego kotleta

Kieszonki schabowe z jabłkiem i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kieszonki schabowe z jabłkiem i żurawiną

 

  • 1 kg schabu
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 2 cebule
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 100 ml nalewki zurawinowej lub soku
  • sos sojowy
  • sałata mizuna do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Kieszonki schabowe z jabłkiem i żurawiną
Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem dokładnie. Wykrawamy owalny kształt a ścinki odkładamy. Skrapiamy plastry sosem sojowym. Obieramy cebule. Ścinki mielimy razem z boczkiem i 1 cebulą. Obieramy jabłko i ścieramy je w łezkę, dodajemy do masy mięsnej. Dodajemy również 3/4 żurawiny. Masę mieszamy dokładnie, doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Nakładamy łyżkę farszu na każdy plaster mięsa, spinamy je wykałaczkami. Na rozgrzanym na patelni maśle obsmażamy kieszonki ze wszystkich stron, by zamknąć pory. Dodajemy drugą cebulę pokrojona w półplasterki oraz pozostałą żurawinę. Podlewamy nalewką. Po odparowaniu alkoholu dusimy kieszonki do miękkości podlewając odrobiną wody. Kieszonki podajemy na talerzu udekorowane sałatą.
Kieszonki schabowe z jabłkiem i żurawiną
Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem dokładnie. Wykrawamy owalny kształt a ścinki odkładamy.
Kieszonki schabowe z jabłkiem i żurawiną
Masę mieszamy dokładnie, doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Nakładamy łyżkę farszu na każdy plaster mięsa, spinamy je wykałaczkami.
Kieszonki schabowe z jabłkiem i żurawiną
Etap 3Na rozgrzanym na patelni maśle obsmażamy kieszonki ze wszystkich stron, by zamknąć pory.
Kieszonki schabowe z jabłkiem i żurawiną
Etap 4Dodajemy drugą cebulę pokrojona w półplasterki oraz pozostałą żurawinę.