kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Klops faszerowany serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny keks a do tego łatwy w wykonaniu.

Klops faszerowany serem

Składniki:

Klops faszerowany serem

 

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 75 g pieczarek
  • 50 g okruchów z bułki
  • 100 g boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 6 łyżek ketchupu (ja dodaję Ketchup Markowy firmy Roleski)
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietanki 9 %
  • 100 g sera żółtego
  • szczypta chili

Sposób przygotowania:

Klops faszerowany serem
Siekamy drobniutko pieczarki. Mieszamy mięso z pieczarkami, okruszkami bułki, pokrojonym w kosteczkę boczkiem, siekanym czosnkiem, tymiankiem, 3 łyżkami ketchupu i jajkiem. Doprawiamy sola i pieprzem. Mielimy ser i mieszamy go ze śmietanka, chili i jajkiem.Połowę mięsa układamy w keksówce, smarujemy farszem serowym i przykrywamy resztą mięsa. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180*C. Wyjmujemy i smarujemy resztą ketchupu po czym zapiekamy jeszcze 10-15 minut. Wspaniale smakuje podane z ziemniakami, zielona sałata i fasolka szparagową. smacznego!