Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Klopsiki z kurczaka w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Delikatne klopsy drobiowe w aromatycznym sosie z podgrzybków.

Klopsiki z kurczaka w sosie grzybowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klopsiki z kurczaka w sosie grzybowym

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z kurczaka w sosie grzybowym
Do mięsa dodać jajo, 2 łyżki bułki tartej oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać do smaku kucharek i pieprz. wyrobić jednolita masę. Uformować klopsiki, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Grzyby umyć, pokroić. Cebulkę pokroić w kostkę. Cebulkę zrumienić na oliwie, dodać grzyby. Podlać wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić kucharkiem i pieprzem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec sos zagęścić mąką wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Doprawić do smaku. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z ziemniakami i dowolną sałatką obiadową.
Klopsiki z kurczaka w sosie grzybowym
Klopsiki usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Klopsiki z kurczaka w sosie grzybowym
Z grzybków i cebulkę przygotować sos do klopsów.

Tagi:

mięso tarta