jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Kluski nadziewane

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kluski ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków,mąki i jaj, nadziewane mięsem i cebulą podawane z masłem, sosami lub boczkiem i cebulą;)

Kluski nadziewane

Składniki:

Kluski nadziewane

 

Sposób przygotowania:

Kluski nadziewane
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a kiedy przestygną zemleć lub ugnieść. Cebulę drobno posiekać. Mięso przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, vegetą i papryką słodką, a później dodać cebulę, wyrobić i uformować kulę. Tak przygotowane mięso wrzucić na wodę zagotowaną z kostką bulionową i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, a potem pozostawić do ostygnięcia. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia, wyrównać ich wierzch, a później podzielić na 4 równe części, z czego jedną z nich wyjąć i położyć na wierzch reszty ziemniaków. Do pustego miejsca po ziemniakach wsypać mąkę, dodać jajo, szczyptę soli i pieprzu, a na końcu całość dokładnie wyrobić, podsypując mąką. Z tak przygotowanej masy odrywać po kawałku ciasta, nadziewać kawałkami mięsa i formować dowolny kształt. Gotowe kluski wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.

Tagi:

mięso