jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kluski nadziewane gęsiną i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kluski te są wspaniałym sposobem na wykorzystanie resztek mięsa gęsiego pieczonego lub gotowanego.

Kluski nadziewane gęsiną i żurawiną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski nadziewane gęsiną i żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski nadziewane gęsiną i żurawiną
Na smalcu szklimy posiekana drobno cebulę, dodajemy drobno posiekane mięso gęsi.Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko je ugniatamy, wyjmujemy czwartą część - wypełniamy ja mąką. Wkładamy z powrotem ziemniaki, dodajemy olej i jajo - wyrabiamy ciasto. Formujemy owalne placuszki, na środku układamy farsz - zlepiamy po czym formujemy kluski. Gotujemy je w osolonej wodzie. Podajemy kluski z masłem, gęstą śmietaną lub dowolnym sosem.
Kluski nadziewane gęsiną i żurawiną
Do ziemniaków dodajemy mąkę,olej i jajo - wyrabiamy ciasto.
Kluski nadziewane gęsiną i żurawiną
Formujemy owalne placuszki, na środku układamy farsz - zlepiamy po czym formujemy kluski.